Kafa Dolu, Unutmak Kolay

Her şeyin başında insanız. Tüm güzel özelliklere sahip olduğumuz gibi kusurlu özelliklere de sahip mahlukatlarız. Unutulacak şeyler olduğu gibi akılda durabilecek şeyler de var. Bu hayatta öğrendiğimiz aklımızda duran, durabilecek ya da aklımızdan uçabilecek şeyler bulunuyor... Bunlar her türlü şey olabilir. Soyut, somut dünyadaki her şey. Akla ne girebiliyorsa. Peki bunların akılda kalma sebebi ne olabilir? Tabiikide pratik ve sürekliliktir. Herhangi bir bilgi üzerinde ne kadar pratik yaparsak o kadar akılda kalır. Pratik yapmazsak, sürekli karşılaşmazsak akılda kalmaz, uçar gider. 

Kafa Dolu, Unutmak Kolay
Örneklerin en harikası ise dil olacaktır. İnsanın konuştuğu dil. Bebeklikten, çocukluktan bu yana herkes etrafında konuşulduğu dili duyar, öğrenir, konuşur. Süreklilik söz konusu olduğu için en çok aklında olan şey ise konuştuğu dildir. Çünkü hayatının her anında kullanıyor. (Ülkece İngilizce konuşamama sebeplerinden biri de budur.)


Derslerde, okuldaki derslerimizde öğretmenlerin en çok dediği şey ne
Kafa Dolu, Unutmak Kolay

oluyor? ''Eve gidince tekrar edin bu konuyu çocuklar.'' Peki neden? Çünkü unutmamamız için. Tekrar edilmeyen şeyler akılda kalmaz. Peki öğretmenler bir dersin tüm konularını nasıl iyi bir şekilde biliyor ve öğretebiliyor? Nedeni ise yine aynı şey, süreklilik, pratik. Her gün, her hafta aynı ders ve aynı konular. Her gün aynı şeyleri farklı insanlara anlatıyor. Branşı olduğu ders harici anlatacak şeyleri az. Sadece branşı olduğu dersi anlatıyor. Sürekli olduğu için konulara hakim olabiliyor.

Kafa Dolu, Unutmak Kolay
Otobüste aklıma -bu konuyu yazmayı düşündüğümde- gelen şey ise insanın sevdiği ile alakalı şeyleri unutamaması idi. Nedeninin ise yine aynı şey olduğunu buldum. ''Aklın bir köşesine koyar seven sevdiği ile alakalı şeyleri ve insan sessiz sedasız zamanlarda o akıldaki şeyleri kafasının içinde pratik yapar, o şeyleri düşünür'' ve işte bu yüzden bu tür şeyleri unutamaz. Çünkü yine süreklilik söz konusuydu.


Peki bilim insanları? Onlar nasıl gerçek payına sahip teoriler ortaya
Kafa Dolu, Unutmak Kolay
çıkarabiliyorlar? Bir konunun a'dan z'ye her şeyini bilebiliyor? Onlarda elbette süreklilikten ötürü. Onlarda bir konuya yoğunlaşıyorlar, o konu ile ilgileniyorlar. Günlerce, haftalarca, aylarca, yıllarca bir konu üzerinde duruyor. 

Yorumlar

  1. Güzel bir yazı olmuş oğuz eline sağlık , özellikle örneklendirmeler güzel olmuş

    YanıtlaSil
  2. evet yaa hep birşeye odaklanarak unutamıyoruz sevgilerde ise bu süreklilik nefret oluşturur ya :)
    ilginç düşüncelerin var.

    YanıtlaSil
  3. Yorumun için teşekkürler başkanım. İnşallah o ilginçliği beğenmissinizdir o zaman :p

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar