Ne Nedir?

Ne Nedir?


Sahi neydi ki bu ne? Her şeye soruyoruz, her yerde kullanıyoruz ama peki bu kullandığımız şey ne?

 Hayatın her anında olan ne. Şöyle bir bakıyorum da bu cümle "What ne demek" gibi bir cümle oldu aynı. Biraz kelime oyunu oldu ama ne yapaydım? 

Her bir yeni şeyin ardından oluşan soru, ne. İnsanoğlu doğuyor, gözlerini açıyor bu dünyaya, ne diyor. Bu bir soru değil söylenilen şeydir ''ne''. İnsanın farkındalığı bu ne'dir. Hani derler ya ''İnsanı diğer canlılardan ayıran ne?'' diye. İşte cevap tam da sorunun sonunda. 'İnsanın ne diyebilmesi'' idi. 

Anne bu ne? Baba bu ne? Abi bu ne? Abla bu ne? Kardeşim bu ne? Hocam bu ne? Evladım bu ne? Kusura bakmayın da şunun şurasında neyin ne olduğu çözmeye çalışıyoruz. Biliyorsanız cevapları alalım. İnsanlık gereği soruyoruz sıkılma, darılma olmasın.

Sinirli anlarda bile karşımıza çıkan her şeye 'bu ne lan?' diyoruz. Hediye mi geldi, o paketin içindekini soruyorlar, ''Ayy bu neee?'' Yav hediye işte soru soracağına paketi açıp baksana. 
Sınavdan düşük almışsındır, bu notta e-okul'a girilmiştir. Anne ve baba da senden habersiz e-okul'a girer ve notu gördükleri anda diğer odadan bağırırlar sana ''Oğlum bu nee!!?'' diye. Yav arkadaş yazıyor işte orada Biyoloji (artık hangi dersiniz ise) 1. sınav notu diye. Sen orayı okuduğun halde bile ne diye soruyorsun, üstümüze geliyorsunuz.
Okullarda genellikle liselerde olur bir kız bir erkek çok yakın arkadaşlardır, okuldaki herkes de onları kanka bilir. Bir müddet böyle devam eder ama onlar çıkmaya başlayınca okuldaki herkesce yayılır ve herkesde aynı cevap vardır ''Neee?''
Derste almışsın eline telefonu kurcalıyorsun. Öğretmen o elindeki hayvan gibi olan telefonu gördüğü halde sorar "Evladım o elindeki ne?" Bu soruya doğru bir şekilde 'telefon hocam' diye cevap verirsen yanarsın. Saygısızsındır ve telefon yüzünden değil doğru cevabın yüzünden disipline gidersin. Bu yüzden o elindeki telefonu usulca cebine koyarken "Şeyyy hocam....'' cevabını verirsen iyi olur, ders sırasında telefonu çıkarmışsın oynuyorsun. Azıcık edep ama. O cevaptan sonra tehlike de uzaklaşır. Amma ve lakin sen de biliyorsundur ki öğretmenin 'ne' sorusunun altında başka şeylerinde yattığını.

Hitaplardan, seslenmelerden sonra oluşan en kaba cevabımız da budur. Dalgınlığa gelmiştir. Efendim, buyrun yerine 'ne' demişizdir. Bu da insanlık gereğidir.


İnsanlığın her anında olan, Google'ın ortaya çıkış amacı, akıllarda farklı farklı şeylerde kafa yoran, hangi şey, Neon elementinin simgesi olan, şaşkınlığın belirtisi, aynı zamanda ''what'', cevabı bilinipte sorulan soruların göz nuru, el emeği göz nuru, tüm hayatımızdır kısaca.


Ne Nedir?

Yorumlar

  1. Valla 33 yaşımdayım hala çözemedim :))

    YanıtlaSil
  2. What ne demek :) Ben öğretmenlik yaparken en sık denk geldiğin "espri" çeşidiydi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizde ilkokulda yapmıştık da şimdi çocuklukta kaldı hocam :)

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar